Financial lease: Wat is het en hoe werkt het?

Financial lease is een populaire financieringsoptie voor bedrijven die behoefte hebben aan bedrijfsmiddelen zoals auto’s, machines, of apparatuur. Het biedt ondernemers de mogelijkheid om deze activa aan te schaffen zonder directe grote uitgaven te doen. In dit artikel zullen we een kijkje nemen naar wat financial lease precies is en hoe het werkt.

Financial lease kan worden beschouwd als een vorm van huurkoop. Bij financial lease verwerft de lessee (de ondernemer) het eigendom van het bedrijfsmiddel gedurende de leaseperiode, terwijl de lessor (de leasemaatschappij) het geld verstrekt om het actief aan te schaffen. Het is belangrijk op te merken dat financial lease voornamelijk wordt gebruikt voor de financiering van activa met een lange levensduur.

Hoe werkt het? Laten we het proces eens stap voor stap bekijken:

  1. Selectie van het bedrijfsmiddel: 

De ondernemer kiest het bedrijfsmiddel dat hij wil leasen. Dit kan een auto, machine, vrachtwagen, of ander soort apparatuur zijn die relevant is voor zijn bedrijfsactiviteiten.

  1. Onderhandeling over de voorwaarden: 

De ondernemer onderhandelt met de leasemaatschappij over de voorwaarden van de lease, zoals de looptijd, de rentevoet en het maandelijkse leasebedrag. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de waarde van het bedrijfsmiddel, de kredietwaardigheid van de ondernemer en de marktomstandigheden.

  1. Aanvraagproces: 

De ondernemer dient een aanvraag in bij de leasemaatschappij. Hierbij worden financiƫle documenten en andere vereiste informatie verstrekt om de kredietwaardigheid van de ondernemer te beoordelen.

  1. Goedkeuring en aankoop: 

Na goedkeuring van de aanvraag door de leasemaatschappij, koopt de leasemaatschappij het bedrijfsmiddel namens de ondernemer. De ondernemer wordt de eigenaar van het actief, maar de leasemaatschappij blijft de juridische eigenaar totdat de lease volledig is afbetaald.

  1. Maandelijkse betalingen: 

De ondernemer betaalt maandelijkse leasebetalingen aan de leasemaatschappij gedurende de looptijd van de lease. Deze betalingen omvatten de hoofdsom en de rente op het geleende bedrag. Het maandelijkse leasebedrag blijft meestal vast gedurende de looptijd van de lease.

  1. Eigendomsoverdracht: 

Aan het einde van de leaseperiode kan de ondernemer ervoor kiezen om het bedrijfsmiddel tegen een vooraf bepaalde restwaarde over te nemen. Na betaling van de restwaarde wordt de ondernemer volledig eigenaar van het bedrijfsmiddel. Er kunnen ook opties zijn om het leasecontract te verlengen of het bedrijfsmiddel in te ruilen voor een nieuw model.

Conclusie:

Financial lease biedt verschillende voordelen voor ondernemers. Het stelt hen in staat om bedrijfsmiddelen te verwerven zonder grote kapitaalinvesteringen, behoudt de cashflow van het bedrijf en biedt fiscale voordelen zoals renteaftrek en afschrijving van het actief.

Het is echter belangrijk om op te merken dat financial lease ook verplichtingen met zich meebrengt. De ondernemer is verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering van het bedrijfsmiddel gedurende de leaseperiode.

Al met al is financial lease een flexibele financieringsoptie die ondernemers in staat stelt om bedrijfsmiddelen aan te schaffen en tegelijkertijd hun werkkapitaal te behouden. Het is een waardevol instrument voor bedrijfsgroei en -ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *