Vind bandenmaten en velgen voor uw auto

De bandenmaat staat aan de zijkant van de band en bestaat uit 4 delen. Hier een voorbeeld in maat 195/50 R15 dat de belangrijkste parameters beschrijft die nodig zijn voor een bestuurder tijdens de keuze van banden voor zijn auto. Via internet zijn er verschillende site waar de bandenmaat opzoeken kan (of specifieke info kan opvragen voor jouw type auto). 

  • Bandbreedte – is een essentiële waarde, die op het begin van de bandenmaat staat en in mm wordt uitgedrukt. De bandbreedte verandert elke 10 millimeter, daarom hebben we te maken met modellen zoals: 205/ 215/ 225/. De bandbreedte is de afstand tussen het uiterste punt van de buitenste zijwand tot de uiterste plaats van de binnenste zijwand.
  • Bandhoogte – de tweede waarde die de parameters van een band beschrijft, duidt de profielhoogte aan, oftewel het percentage van de hoogte van een band zijkant in verhouding tot zijn breedte. Bijvoorbeeld, een band in de maat 195/50 R15 heeft een profiel van 50 en dat staat voor 50% van zijn 195 mm breedte. Type band – er zijn twee varianten R – radiale en D – diagonale.
  • Velgdiameter – deze waarde wordt in inches uitgedrukt.

Voorbeeld formaat 245/40 R18

  • 245 – bandbreedte in mm
  • 40 – het profiel van de band, de verhouding tussen hoogte en breedte
  • R18 – radiale band met een velgdiameter van 18 inch


Voorbeeld formaat 8 x 18 ET40

  • 8 – velgbreedte in inches
  • 18 – buitendiameter van een velg in inch
  • ET40 – toegelaten wielbolling in mm

Eenvoudig online velgen en banden bestellen.

De beste velgen en banden webshops tonen op autobandenspot.nl hun producten. Vergelijk de soorten, type, maten en prijzen. Daarna gaat u naar de webshop en besteld u online. Levering van de velgen en banden gaat via de gekozen webshop. Bekijk de leveringsvoorwaarden en de betalingsmogelijkheden op de website en bestel direct voor een snelle levering van uw velgen en/of banden. Of u nu zomerbanden of winterbanden nodig heeft, er is genoeg keuze.

Kiezen voor winterbanden

Dat we in Nederland naast zwoele zomers ook nog steeds strenge winters mogen verwachten, bewees koning winter in 2020/2021. Een vroege winter zorgde voor onverwachte hopen sneeuw en spiegelgladde wegen. Met de nodige verkeersellende als gevolg. Aangezien de Nederlander nog steeds trouw is aan zijn auto en het feit dat Nederland nu eenmaal een autosnelweg op zich is, waren er grote tekorten aan strooizout. Onveilige situaties in het verkeer zijn dagelijkse kost en daar hoef je zelfs nog geen ijs en sneeuw voor nodig te hebben.


Kiezen voor 4 seizoen banden?

Dat iedere wagen nu verplicht over gordels beschikt, vindt iedereen logisch en maar goed ook. Maar op vlak van winterbanden is dit een totaal ander verhaal. Hoewel de banden van een auto één van de belangrijkste onderdelen is van de wagen, worden ze maar al te vaak vergeten. Te platte banden, versleten banden, verkeerde banden voor in de winter en ga zo maar verder. Een goede controle over de wagen is toch wel essentieel in het verkeer? Met de juiste banden onder de wagen kun je al vele slipbewegingen en zelfs ongevallen voorkomen. De verplichte gordels en airbags zullen zo minder hun werk moeten doen. Gelukkig nemen al enkele landen hun verantwoordelijkheden en voorziet men nieuwe wetten rond het juiste gebruik van autobanden. Autobanden zullen binnenkort uit hun vergeten hoekje komen en zullen meer aandacht gaan krijgen door de automobilist, maar er is nog een serieuze weg af te leggen. Welke weg u ook op moet, wanneer de dagtemperaturen dalen onder de 7 graden Celsius kies dan altijd voor winterbanden. Winterbanden aan de wagen zou geen keuze mogen zijn, maar een spontane reactie met zicht op veiligheid. Deze website is niet enkel informerend, maar probeert ook het gebruik van winterbanden te verantwoorden. Mensen aanzetten tot het gebruiken van de veilige winterbanden ’s winters, dat is onze grootste uitdaging.